maanantai 24. helmikuuta 2014

Kasvuni tähän pisteeseen Nadja Nenosen rinnalla

Nadja Nenosen juliste
Jaoin marraskuussa teille tuntemuksiani peloista ja kehityksestä pelkojen kohtaamisen kautta. Mainitsin tekstissä teatteriharjoitukset, näyttelemisen ja tuntemuksiani esiintymisestä teatterinäyttämöllä. Nyt, kun viimeininkin näytös on ohi, haluan hieman valottaa teille matkaani tässä projektissa. Teatterissa olen saanut tutustua erilaisiin ihmisiin ja yhdessä tekeminen ja uuden luominen on ollut mahtavaa! Kuukausien urakointi on viimein jäänyt taakse viimeisen esityksen myötä. Kiitän kaikkia teitä mukana olleita, olette luoneet matkastani unohtumattoman! Mitä projektista sitten jäi käteen?

Niin hassua kuin se onkin, poden valtavaa esiintymiskammoa. Tämä pelko oli alkanut nousta pintaan viime syksynä ja vilahteli elämässäni useasti, kunnes "sattumalta" harrastelijateatterin ohjaaja soitti ja pyysi minua mukaan projektiin, jossa yhdistetään perinteinen teatteri viittomakielen ja kaksoisroolien voimin. Kertojan paikka oli vapaa. Ymmärsin välittömästi, että nyt voisin joko lähteä matkalle työstämään itseäni ja kehittymään ja kasvamaan, tai vaihtoehtoisesti jatkaa pelkoni kanssa. Sitä paitsi kertojana minun täytyisi vain lukea paperista valmis teksti, peace of cake.

Nadja Nenonen harjoituksissa
Enpä arvannut mille matkalle lupauduin mukaan, onneksi. En ehkä olisi uskaltautunut mukaan. Aluksi pelkät treenit näyttelijöiden kanssa jännittivät minua. Sydän hakkasi ja tunsin järisyttävää jännitystä kehossani, kädetkin taisivat täristä. Päättäväisesti lähdin mukaan, hoidin osuuteni ja aloin iloita muiden mukana. Pikkuhiljaa jännitys hävisi, elämällä ja kokemalla. Olin selättänyt jännityksen ja saanut tuntumaa mukaviin uusiin ihmisiin. Meille alkoi muotoutua oma pieni teatteriperhe, yhteisö, josta olen kiitollinen.

Käy!
Seuraavana haasteena sain kokea roolimuutoksia, ja jätin kertojan roolin, pysyvästi. Sain toimia näyttämöapulaisena, josta pidän kovasti. Järjestelmällinen puoli minusta sai loistaa täydessä terässä. Mutta koska olin (alitajuisesti) päättänyt lähteä ylittämään itseni ja laajentumaan, pian, jälleen "sattumalta", roolitus meni uusiksi ja yhtäkkiä löysinkin itseni näyttämöltä oikean roolin takaa. Muutamissa harjoituksissa esitin jopa päähenkilöä näyttelijän ollessa kipeänä. Siinäpä vasta haastetta kerrakseen!

Loppuvuodesta henkilökohtaisista haasteistani suurimpana esille nousi (negatiivisten) tunteiden näyttäminen ja tunteminen ja tämän jälkeen irtipäästäminen. Havaitsin, etten ole koko elämäni aikana osannut vihata tai inhota kunnolla ketään, en ole koskaan huutanut kenellekkään, enkä ilmeisesti hetkeen ole edes sallinut minkään negatiivisen tunteen olemassaoloa itsessäni! Vietin paljon aikaa pohtien ja oivaltaen uusia asioita itsestäni, tunteistani ja niiden käsittelystä. Samaan aikaan Nadja Nenosessa tuli jälleen muutoksia, jotka tukivat täydellisesti omaa kehitystäni. Ennen ensi-iltaa oli jäljellä muutamat harjoitukset. Minulle annettiin uusi rooli, jossa pysyisin loppuun saakka. Roolini oli olla vihainen vaimo, joka moittii Nadjaa puhelimitse. Ahdistumisen tai pelon sijaan lähinnä huvituin. Miten onkin mahdollista, että juuri, kun minulla on henkilökohtaisessa elämässäni käsittelyssä negatiivisten tunteiden ilmaiseminen, saan tilaisuuden opetella sitä näin mahtavalla tavalla?

Ensi-iltaruusujen kanssa
Opin vuorosanat nopeasti ja pikkuhiljaa aloin tottumaan näyttämöllä olemiseen muiden näyttelijöiden kanssa. Niin koitti myös ensi-ilta. En voinut uskoa, että minä tosiaan näyttelen näytelmässä, joka esitetään ihan oikealle yleisölle. Todellinen kasvuni alkoi vasta tästä. Tunsin kihelmöivää jännitystä koko kehossani ja kertailin vuorosanoja. Olen ehkä maailman pahin jännittäjä, ja usein jännitysaste kohoaa niin korkeaksi, että se lähes estää minua toimimasta erilaisissa tilanteissa. Kun esitys alkoi, odottelin hiljaa verhoissa omaa vuoroani. Vatsassa oli perhosia, PALJON. Lopulta oli aikani mennä lavalle, hoitaa roolini ja kävellä pois. Heti verhoihin päästyäni tunsin valtavan energiamäärän vapautuneen, MINÄ TEIN SEN! Euforinen olo valtasi koko kehon ja loppupäivänä hymy ei hyytynyt hetkeksikään. Minä tosiaan tein sen. Ylitin itseni.

Viisitoista kesää ja romanttiset saippuakuplat
Tuli toisen näytöksen aika. Ajattelin, että minähän tein sen jo kerran, joten kykenen siihen nytkin. Ihmetyksekseni jännittämisen määrä oli kasvanut. Kertailin vuorosanoja päässäni jatkuvasti, mieleni yritti pitää jokaisesta sanasta kiinni. Olisihan se aikamoinen katastrofi jos vuorosanat unohtuvat, kuiskaajaa meillä ei ollut. Muutama sekunti aikaa lavalle nousemiseen... PUFF. Mitä olen tekemässä, minne menen, mitä minun piti sanoa? Täydellinen blackout valtasi pääni. Aloin hädissäni (tämä oli kuulemma aika koomisen näköistä muiden näyttelijöiden mielestä) kaivaa käsikirjoitusta ja oikeaa sivua ja vuorosanoja, mitä minun piti sanoa... Ei. Nyt ei ole aikaa sellaiseen, minun on mentävä. Kävelin lavalle ja asetuin istumaan tuolilleni. Valot suunnattiin minuun. Istuin ja tärisin, koko kehoni tärisi siitä jännityksestä. Tässä minä istun, ihmisten edessä, kaikki katsovat minua, enkä tiedä mitä minun pitää tehdä. Sitten tapahtui jotain. Vuorosanat alkoivat vyöryä suustani omia aikojaan, aivan kuin en olisi itse hallinnut niitä. Hoidin osuuteni paremmin kuin kertaakaan aiemmin. Olin hämmentynyt, en tiedä mitä oli tapahtunut.


Seuraavassa näytöksessä jännitin niin, että hoidin kyllä roolini, mutta palatessani takaisin verhoihin, en muistanut mitään mitä olin tehnyt lavalla, kai se ihan hyvin meni. Tässä vaiheessa kiinnitin huomioni siihen, että miksi esiintymistilanteissa jännitykseni kasvaa kerta kerralta, eikö sen pitänyt olla niin, että esiintymiseen tottuu ja jännitys kaikkoaa? Samankaltaisia tilanteita oli elämässäni ollut aiemminkin esiintymisen osalta. Toiseksi viimeisessä esiintymisessä päätin olla tietoinen ja tarkkailla tunnetilojani. Lippuja myytiin ennätysmäärä ja yleisössä oli melkein tuplasti sen verran ihmisiä kuin yleensä.

Huomasin, kuinka mieleni yritti muistella vuorosanoja jälleen, robotinomaisesti, alusta loppuun, muistaa joka ikisen sanan, yksittäin. Ahdinkoa alkoi nousta heti, jos yksikin sana oli heikommin mielessä. Yhtäkkiä oivalsin jotakin. Olen lukenut nämä vuorosanat satoja kertoja, osaan ne ihan missä tahansa kun niitä minulta kysytään, vaikka unissani. Tuntui kamalalta ajatukselta lopettaa pakonomainen ajattelu, miten voin osata vuorosanani lavalla ellen kertaa ja ajattele niitä viimeiseen sekuntiin saakka? Mutta miten voin jännittää joka esityksellä enemmän ja enemmän? Päätin tehdä rohkean ratkaisun. Lopetin ajattelemisen. Luotin täysin siihen, että vuorosanat kyllä löytyvät siinä vaiheessa kun niiden aika on. Heittäydyin nauttimaan esityksestä verhoista käsin ja kun aika koitti, astelin lavalle.

"Oranssin hehkua, tulen taikaa, kesäaikaa..."
Jälleen onnistuin vähän paremmin kuin koskaan aiemmin, lisäksi kohtasin itseni ja jännityksen silmästä silmään ja päästin sen menemään. Olin löytänyt läsnäolon ja päästänyt irti turhista ajatuksista ja luottanut että kaikki menee hyvin. Oivalsin, että juuri näin oli tapahtunut myös silloin, kun olin sekunteja ennen lavalle nousemista unohtanut kaikki vuorosanani. Olin siirtynyt läsnäoloon, josta käsin toimiminen tapahtuu omasta voimasta käsin, hätäilemättä, luottaen, että jokainen hetki on 100% täydellinen, sellainen, kuin kuuluukin. Olin kohdannut esiintymisen pahimman pelkoni, eli sen, että nousen lavalle, tärisen, enkä tiedä mitä tehdä. MINÄ TEIN SEN! En niinkään ohjaajalle, muille näyttelijöille tai edes yleisölle, vaan ITSELLENI. Minä tosiaan tein sen. Sama kaava toistuu kaikkialla elämässä. Elämä on irtipäästämistä. Irtipäästämistä toimimattomista tavoista, ajattelumalleista, kaavoista, tunnetiloista, ihmisistä... Sulkemalla yhden oven jotain uutta ja mahtavaa voi avautua.

Mitkä eväät olenkaan saanut! Lisäksi kaikki se nauru, hauskuus, jammailu, yhteisöllisyys, mukavat ja vähemmänkin mukavat hetket joita olen viime kuukausina saanut tässä loistoporukassa kokea Nadja Nenosen myötä... Kiitos! Nyt on tullut aika sulkea Nadja Nenosen ovi ja lähteä tutkimaan uusia haasteita ja seikkailuja, monta kokemusta rikkaampana.


Ps. Löydät seitsemän kuvaa Nadja Nenosen harjoituksista (joissa myös allekirjoittanut tönöttää lavalla!) Heinolan kansalaisopiston Facebook-albumista.

3 kommenttia:

  1. Sanoohan ne kokeneemmatkin esiintyjät (esim. Tarja Turunen) että joka kerta ennen esiintymistä jännittää ja perhosia on vatsassa, mutta niin sen kuuluu ollakin. Kun päästää irti tietoisesta ja "päntätystä", kyllä ne sanat sieltä aina esiin tulevat, koska ne osaa oikeasti. :)

    VastaaPoista
  2. Kaikki on mahdollista, kun vaan uskaltaa heittäytyä; sanoo Nadja, joka oppi jopa tanssimaan (siis olemaan vietävissä ;D ).

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista <3 "'Kun oikein vahvasti uskoo niin toteutuu', oli joku viisas sanonut."

    VastaaPoista