tiistai 21. toukokuuta 2013

Mikrotonta elämää

Olen luopunut elämässäni useasta kohdallani toimimattomasta kaavasta, asiasta ja esineestä. Mikroaaltouuni kuuluu yhtenä osana tähän joukkoon.

Mikrotettu ruoka ei ole koskaan maistunut mielestäni hyvälle. Enkä ole oikein koskaan ymmärtänyt perunan kypsentämistä tai puuron keittämistä mikrossa, kun hellalla keitetyt versiot ovat aina maistuneet tuhat kertaa paremmalta! Sitä paitsi nykyään perunaa syön aika harvoin ja puuroja teen yhä harvemmin kattilassa, raakapuuro on usein nopeampi ja maistuvampi versio.

Joka tapauksessa itse kyseenalaistan mikron soveltuvuutta ihmisen käyttöön. Säteily muuttaa ruokaa molekyylitasolla tappaen siitä tärkeät ravinteet (ja sen kyllä maistaa!). Kuinka ihmiskeho pystyy käsittelemään mikrosäteilytettyä ruokaa?

Mikron hyödyistä ja haitoista on käyty paljon keskustelua. Mitäpä mikro sitten tekee ruualle? Lainaus Aitoterveys.fi-sivun artikkelista:

"Harva osaa kuitenkaan epäillä millainen terveysriski mikroruuassa piilee.Mikroaaltouunin toiminta perustuu vaihtuvaan sähkömagneettiseen kenttään, jota sähköisesti varautuneet vesimolekyylit seuraavat. Tämä vesimolekyylien liike aiheuttaa ruoan lämpenemisen. Ei kuulosta kauhean kummoiselle - vesimolekyylien liike tuottaa energiaa ja ruoka lämpenee.
Todellisuudessa vesimolekyylien liike mikrouunissa on huimaa. Mikrouuni saa ne värähtelemään miljardeja kertoja sekunnissa. Tämä vimmattu värähtely tekee tuhoa myös vesimolekyylin ympärillä, muuttaen esim. proteiinien rakennetta ja tuhoten valtaosan ruoan vitamiineista,entsyymeistä ja antioksidanteista."

Oman mikron käytön olen jättänyt vähitellen, huomaamatta, vahingossa. Ensimmäisenä kiinnitin huomiota Pihlan, joka siihen aikaan oli alle 1-vuotias, mikrottomaan ruokailuun. Sain hyvin pian huomata, että ruuan saa kätevästi ja lähes yhtä nopeasti kuin mikrolla lämmitettyä yhtä hyvin kattilassa tai pannulla. Ja minä olin aina kuvitellut että se on jotenkin hankalaa tai työlästä! Huomasin myös että samalla ruokaa kattilassa tai pannulla hämmentäessä arvostus ja kiitollisuus ruokaa kohtaan lisääntyy, jolloin se maistuu entistä paremmalta. Silti kattila/pannulinjalla lämmittäminen käy lähes yhtä nopeasti kuin mikrottaminen. Ja se makuero, uudelleen lämmitetty ruoka maistuu edelleen ruualta!

Pikkuhiljaa huomasin, että en juurikaan käyttänyt mikroa omienkaan ruokieni lämmitykseen, olin siirtynyt vahvasti raaempaan ja elävämpään ravintoon ja kypsennetyn ruuan lämmitin koko perheelle kerralla pannulla tai kattilassa. Mikroa meillä käytti lähinnä vieraat.

Lopulta kannoin koko mikron pois tilaa viemästä, ja sen mikrolle tarkoitetun kolon olen kyllä saanut täytettyä paljon paremmalla ja hauskemmalla sisällöllä! Eron huomaan toisinaan, kun joku vieras sattuu kysymään että eikö teillä ole mikroa. Ei ole, enkä ole osannut sitä vielä kertaakaan kaivata.


Mikroa enemmän iloa laadukkaista ruoka-aineista ja hyvästä kirjallisuudesta


Lisää asiaa mikrojen kyseenalaisuudesta esimerkiksi Magneettimedian artikkelissa ja Aitoterveys.fi:n artikkelissa.

1 kommentti:

  1. Hui! Toi molekyyli juttu oli kyllä mullekin uutta. Aika vähän tuota kapistusta tulee kyllä käytettyä, mutta kai sen käyttöä voisi yrittää vähentää vielä entisestäänkin.

    VastaaPoista