sunnuntai 11. toukokuuta 2014

100% REHELLISYYS.

Olen alkanut ymmärtää kuinka tärkeä pohja rehellisyys on kaikelle. Täydellinen rehellisyys itselle ja sitten muille. Olen kulkenut tasaisesti rehellisyyttä kohti jo jonkin aikaa. Aloin taannoin tarkkailemaan itseäni ja omia tunnetilojani. Ei ollut helppoa myöntää, että olen itse se suurin valehtelija ja piilottelija itselleni/itseltäni. Oikea valepukki! Tämä oli ensimmäinen sukellus syvempään, aidompaan rehellisyyteen.


Ihmiset ovat loistavia uskottelemaan, luokittelemaan ja perustelemaan asioita itselleen. Mielen aktiivinen työ ansaitsisi jonkin sortin Oscarin. Mieli tuntuu saaneen otteen meistä, siitä mitä todella olemme. Alamme uskoa, että olemme rajallinen mielemme. Miten sitten saada itsensä kiinni epärehellisyydestä?

Tunne on totta. Se mitä tunnet syvällä sisälläsi, on sydämen ääni. Sydän on aina oikeassa. Sydän on rehellinen. Sydämen ääni on helppo hukuttaa ja jättää huomiotta. Ihmiset on kasvatettu ajattelemaan ja pohtimaan, mikä on järkevää. "Järkevät" asiat usein pitävät meitä otteessaan, kaikki on periaatteessa hyvin, ihan ok, mutta tarkemmin ajateltuna mikään ei oikein tunnu miltään. Hyvin usein se "järkevin" vaihtoehto on kaukana todellisesta sydämen palostamme. Jotta voisimme todella kuulla syvälle sisimpäämme, meidän täytyy pysähtyä hetkeksi pohtimaan, mitä minä todella haluan. Erilaiset unelmakartat toimivat hyvin. Mitä sinä haluaisit olla, jos ei olisi minkäänlaisia taloudellisia tai fyysisiä rajoituksia?

Kun aloin tiedostaa oman sydämeni äänen vieläkin paremmin ja vihdoin löytää rehellisyyden itseäni kohtaan, tunnen helpotusta. Valinnat ovat selkeämpiä viimeistään hetken tunnustelun jälkeen. Kahdesta vaihtoehdosta on helpompi valita se itselle parempi, niin pienemmissä kuin isommissakin asioissa. Olemalla rehellinen itselle ja seuraamalla omaa oikeaansa kaikki ympärillä olevat asiat alkavat loksahdella paikoilleen, myös ne, jotka eivät suoranaisesti liity tekemiini valintoihin.


Epämiellyttävämmät emootiot on helpompi jäljittää, kun ei enää kiellä itseltään niitä "huonompiakaan" tunnetiloja vaan valaisee ne rehellisyydellä, hyväksyy, ja päästää menemään. Nämä epämiellyttävät emootiot ovat paljon lyhytkestoisempia, kun pääsee käsiksi suoraan ytimeen eikä tarvitse lähteä selvittämään mistä tämä tukala olo johtuu.

Myös ihmissuhteissa rehellisyys on avain toimivaan kanssakäymiseen. Jotta voin olla rehellinen toiselle, täytyy minun ensin olla rehellinen itselleni. Usein erilaiset "tunnetukokset" johtuvat jonkin asteisesta epärehellisyydestä. Tuomalla kaikki tuntemukset rehellisesti pintaan, tukokset pääsevät poistumaan. Epärehellisyys ei kykene elämään rehellisyyden valokeilassa.


Olen huomannut, että mitä rehellisemmäksi tulen, sitä vähemmän pystyn elämään epärehellisyydessä. Ne eivät vain mahdu samaan pakettiin. Mielestäni rehellisyys on myös jonkinlainen onnellisuusmittari. Mitä rehellisempi olet, eli lähempänä omaa oikeaasi, sitä onnellisempi olet. Rehellisyyteen perustuvat ihmissuhteet ovat kestäviä ja kevyitä, koskaan ei tarvitse mietiskellä, että mitähän tuo nyt miettii. Jos näin on, niin senkin voi rehellisesti tuoda esille!

Miksi sitten niin usein ihmiset valitsevat epärehellisyyden? Ylpeys ja huono itseluottamus voivat aiheuttaa epärehellisyyttä itselle. Tämä tunne on niin nolo, tai muuten vain hirvittävä, että mieluummin kiellän sen olemassaolon kokonaan ja uskottelen itselleni että kaikki on hyvin. Tai voisin piiskata itseäni, koska tunnen epämiellyttäviä tunteita, joita en salli itselleni (koska ihmisen TÄYTYY olla vahva!) On myös helppo uskotella itselleen haluavansa jotakin, jonka joku muu on istuttanut uskomusjärjestelmään. "Haluan menestyksekkään uran koska minusta pidettäisiin enemmän". Ennemmin tai myöhemmin tilanne kärjistyy sietämättömäksi, koska sydän yrittää tunteen tavoin kertoa, että et ole linjassa.


Ihmiset valehtelevat myös toisilleen jatkuvasti. Usein motivaationa on torjutuksi tulemisen pelko tai menettämisen pelko. Asioita jätetään kertomatta, jotta tilanne pysyisi "sopuisana". Tai asioita kaunistellaan, jotta voitaisiin näyttäytyä paremmassa valossa. Paremmassa valossa täytyy pysyä tullakseen hyväksytyksi. Jokainen ihminen kaipaa kipeästi rakkautta ja hyväksyntää. Olemalla epärehellinen muille voi ehkä väliaikaisesti kasvattaa "pisteitä" muiden silmissä ja kokea hyväksyntää ja yhteenkuuluvuutta. Samalla ulkoistetaan koko oma olemus ja määritellään minä muiden ihmisten kautta. Tullaan riippuvaiseksi muiden ihmisten rakkaudesta ja hyväksynnästä. Jos se loppuu - kuten epärehellisyydessä useimmiten - saatetaan kokea sisäinen kuolema. Epärehellisyys on äärimmäisen kuluttavaa, sillä pian saatetaan huomata, että koko minäkuva on muokkautunut sen mukaan mitä sinun toivotaan olevan (jotta saisit hyväksyntää) ja saatetaan jopa uskotella itselle, että todella haluan tätä kaikkea. Silti olo on onneton. Joudutaan ikäviin tilanteisiin. Löydetään itsensä paikoista jonne ei kuuluta. Ihmisten seurasta, jossa ei viihdytä. Kuinka suuressa arvossa pidät ihmissuhteita, joissa on epärehellisyyttä, jonka johdosta mahdollisesti kaikki osapuolet varovat ja rajoittavat todellista itseään?


Kaikki lähtee sisältä. Kun olet 100% rehellinen itsellesi, annat itsellesi luvan olla mitä olet eikä sinun tarvitse kantaa raskasta epärehellisyyden viittaa. Se on luonnollinen olotila, joka tuntuu mahtavalta! Aloita rehellisyys tunne ja tilanne kerrallaan. Haasta itsesi häikäistymään omaan rehellisyyteesi! Tunnet olevasi kotona, riippumatta ulkoisista tekijöistä tai ihmisistä. Hyväksyt itsesi täysin sellaisena kuin olet, etkä enää tarvitse rakkautta ja hyväksyntää itsesi ulkopuolelta. Kun pakonomainen tarve häviää, rakkaus pääsee kukoistamaan täydessä terässään, vapaana ja rehellisenä. Ihmissuhteesi rakentuvat kestävälle ja aidolle pohjalle ja kuten sanottua, rehellisyyden valossa millekään epärehellisyydelle ei jää sijaa. Kannustat muitakin rehellisyyteen olemuksellasi ja epärehellisyys karsiutuu luonnollisesti pikkuhiljaa pois elämästäsi.

Rehellisyys saattaa aiheuttaa ihmisissä erilaisia reaktioita. Jotkin ihmiset eivät ole tottuneet rehellisyyteen ja tällöin pintaan saattaa nousta ihmetystä ja jopa ärtymystä. Usein rehellisyys kuitenkin luo lisää rehellisyyttä. Ollessasi hetki hetkeltä rehellinen itsellesi ja muille, olet niin vahvasti omassa voimassasi, ettei sinulla ole mitään tai ketään, minkä voisit menettää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti