keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Muutama sana Rakkaudesta

https://www.facebook.com/tomiparkkisenrunot

Rakkaus jo sanana herättää (voimakkaita) tunteita. Mitä rakkaus on? Olen kokenut rakkauden elämäni aikana hyvin monen kaltaisena ja asteisena, ja koko ajan käsite saa kohdallani uusia ulottuvuuksia.

Lapsena rakkaus oli vanhemman huolenpitoa, läheisyyttä, syliä, ymmärrystä. Pienestä pitäen minut, kuten niin monet muutkin, on kasvatettu ymmärtämään rakkautta tiettyjen normien ja kaavojen mukaan. Tarkastellaanpa hieman.

Johonkin ikään mennessä olin oppinut, että rakkaus tarkoittaa useimmiten parisuhdetta, vaikka tiesin myös käsitteet kuten äidinrakkaus tai ystävyys. Määrittelin rakkauden erilaisten saavutusten perusteella. Pidemmässä suhteessa oli enemmän rakkautta kuin parin kuukauden huumassa. Avioliitto kertoi jykevämmästä rakkaudesta kuin seurustelu. Mustasukkaisuus merkitsi jonkin asteista rakkauden muotoa ja mitä sitoutuneempi olet toiseen ihmiseen, sitä enemmän rakastat, tottakai. Tosirakkaudesta kertoo se, että aina ensisijaisesti ottaa vastuun toisten (negatiivisista) tunteista ja elää muita loukkaamatta.

Rakkaus = Ystävyys
Lokeroin rakkauden (/ystävyyden) järjellä; vasta kun olen tuntenut tämän ihmisen jonkun ennalta määritetyn ajan, voidaan puhua rakkaudesta (/ystävyydestä). Tai ainakin toinen täytyy tuntea, siis tietää mitä ihmiselle on tapahtunut menneisyydessä ja lisäksi ihminen on täytynyt tuntea nykyisyydessä "jonkin aikaa", jotta voidaan puhua rakkaudesta. Kun sitten lopulta olin määritellyt, että tämä nyt sitten taitaa olla sitä rakkautta, niin rakkauden tunnustamista sanoin piti säästellä viimeiseen saakka, "ettei se kulu loppuun" tai "menetä merkitystään". Rakkaus oli rajallinen, työtä vaativa ja vaikeasti ylläpidettävä. Jopa väärin, jos kuuli jonkun rakastavan monia ihmisiä samanaikaisesti.

Kaikki tuo ajatteleminen ja lokeroiminen! Ensimmäinen oivallus omassa muutoksessani kohti unelmiani oli, että järki (rajallisuus, lokeroiminen, suorittaminen) ja sydän (rajattomuus, rakkaus, luovuus) ovat harvoin samalla aallonpituudella. Itse asiassa omalla kohdallani huomasin, että ne olivat täysin ääripäät! Olin elänyt järjellä tutussa ja turvallisessa lokerikossani. Kun sain maistiaisia sydämeni äänestä, olin seota. Yhtäkkiä rajallisuudesta oli mahdollisuus tulla rajatonta. Päätin nujertaa kaikki vanhat kaavat ja uskomukseni yksi kerrallaan, sydäntäni kuunnellen, rakkaudella.

Rakkaus = Ilo

Monien muutosten ja asenteiden muuttumisen jälkeen matkalla ollaan, edelleen. Tämän hetken ymmärrykseni ja kokemukseni mukaan rakkaus on loppumaton ja rajaton. Rakkaus pitää meidät hengissä. Kaikki ihmisten tunteet ovat jonkin asteista rakkautta tai sen puutetta. Ilo on rakkautta siinä missä katkeruus on syvää rakkauden puutetta. Kiitollisuus on yksi voimakkaimmista rakkauden ilmentymistä, ja mielestäni merkittävässä asemassa aidon, sisältä tulevan onnellisuuden tuntemisessa.

Rupesin jossain vaiheessa kyseenalaistamaan sitä, kuinka todellista rakkautta on odottaa ja vaatia toiselta ihmiseltä tietynlaista käytöstä (tai suutahtaa mikäli odotukset eivät täyty). Onko rakkautta saapua kotiin toisen luokse, jos ystävien kanssa olisi mukavampaa? Onko rakkautta rajoittaa toisen menemistä? Onko rakkautta se, että kaksi ihmistä kuuluvat vain toisilleen? Kuinka syvästä ja pyyteettömästä rakkaudesta kertoo se, että täytyy lukea toisen tekstiviestit?!

Kaikki tuo kielii rakkauden puutteesta. Useimmiten rakkauden puutteesta itseään kohtaan. Ihmiset tuntuvat tukeutuvan itsensä ulkopuolisen rakkauden tavoitteluun, koska eivät kykene rakastamaan itseään. Aukko on täytettävä ulkopuolisella rakkaudentunnustuksella ja omistamisella ("Olet kokonaan minun"). Monelle kietoutuminen toiseen ihmiseen erilaisin säännöin, sopimuksin ja olettamuksin luo turvaa alunperin huteralle perustalle, jolloin sortumavaara on suuri.

Kun ihminen rakastuu ensin palavasti itseensä, kaikkiin puoliinsa, ja hyväksyy itsensä täydellisesti sellaisena kuin on, rakkautta riittää loputtomasti myös jaettavaksi muille, eikä takertumista tarvita! Parisuhde voi rakentua terveelle pohjalle. Hyväksy siis ensin itsesi, ja sen jälkeen hyväksy muut. Muuttamalla itseäsi ja omaa ajattelutapaasi muutat myös ympäröivää maailmaa. Antamalla ehdotonta ja pyyteetöntä rakkautta saat sitä. Vaatimalla ja rajoittamalla sinua rajoitetaan. Kumman valitset?

Rakkaus = Ruoka
Olen kaiken matkan varrella kokemani perusteella oivaltanut, että kaikki koskaan tuntemani rakkaus, ihastus, flow ja niin edelleen on rakkautta minussa itsessäni, sisälläni. Rakkaus ei ole riippuvainen ulkoisista tekijöistä. En sittenkään rakastu esineisiin, ihmisiin tai tilanteisiin, ne vain olemuksellaan nostavat rakkauden minussa pintaan. Näin ollen rakkaus on rajaton ja ehtymätön voimavara. Jos rakkaus on rajatonta, jää mustasukkaisuus, loukkaantuminen, miellyttäminen, sitoutuminen ja omien tunteidensa valikoiminen/säätäminen toisen menneisyyden perusteella täysin tarpeettomaksi. Ja voiko tunnetta säätää?

Rakkaus = Elämykset

Juuri nyt rakkaus minussa virtaa vapaana, omalla painollaan, tuoden elämääni jatkuvasti toistaan loistavampia ideoita ja kokemuksia. Kuinka mahtavaa onkaan rakastua aina uudelleen ja uudelleen elämän monimuotoisuuteen, ihmisiin ja tilanteisiin sekä uskaltaa näyttää ja sanoa se. Ja kuinka paljon rakkautta onkaan, kun sitä ei yritä rajoittaa! Rakastan ystäviäni, niitä, jotka ovat olleet elämässäni lapsesta saakka ja kokenut kanssani monenlaisia seikkailuja. Rakastan niitä monia ihania ihmisiä, joiden menneisyyteen ja kaikkiin käänteisiin en ole perehtynyt, mutta jotka ovat tuoneet runsautta ja iloa elämääni tästä hetkestä käsin, viime aikoina. Rakastan tytärtäni. Rakastan kotiani. Rakastan sitä, että saan tehdä sitä mitä haluan. Rakastan makunautintoja. Rakastan kesää. Rakastan kauneutta ympärilläni. Rakastan Elämää. Sen sijaan, että rakkaus kuluisi loppuun ääneen lausuttuna tai sitä täytyisi säästellä, tuntemalla ja kokemalla se ennemminkin kasvaa ja voimistuu jatkuvasti. Ja elämä kaikkine osa-alueineen näyttää kovin paljon mielekkäämmältä rakkauden lasin läpi.


RAKASTUKAA JA RAKASTAKAA!

Rakkaus = Reissut

Rakkaus = Läheiset


Rakkaus = Tunnelmaa

Rakkaus = Vapaus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti