torstai 20. kesäkuuta 2013

Paasto

Kokoamani paastopaketti mukaillen A. Vogelin paastopakettia

Noniin. Silmiini on osunut elämäni aikana useita erilaisia kirjoituksia ja kokemuksia paastoamisesta. Jotkut ylistävät paaston aikaansaamaa hyvää oloa ja toiset kertovat että heikko olo ja lihasten häviäminen ei ollut paastoamisen arvoista. Paasto jo sanana herättää tietynlaisen mielleyhtymän. Koskaan en ole asiaan kiinnittänyt sen kummemmin huomiota, koska se ei ole koskenut minua. En koskaan ole kokenut tarpeelliseksi paastota itse. Ennen kuin nyt.

Syyt sille, että lähden kokeilemaan paastoa juuri nyt, ovat moninaiset.
Ensinnäkin olen utelias. Tahdon kokea ja oivaltaa, sekä saada tuntumaa siitä onko tämä hyvä juttu juuri minulle. Miten kestän vai kestänkö ollenkaan. Tuleeko hyvä vai huono olo. Kirkastuuko mieli.

Toiseksi, olen menettänyt otteen jollain lailla itseeni ja erityisesti kehooni ja uskon, että paaston myötä saatan saada uutta tarttumapintaa itseeni niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Joku osa minusta on tällä hetkellä lepotilassa ja kaipaa herättelyä. Fyysisesti taas luulen, että kokonaisvaltaisen muutokseni keskellä olen lipunut jonkin sortin tunnesyöjäksi. Kun tiedostin sen ja hoidin itseäni käytössäni olevilla työkaluilla, jäljelle jäi todennäköisesti tapa. Joka tapauksessa alkuvuodesta minulle on kertynyt painoa noin kahdeksan kiloa, joka on tuntuva määrä, vaikkakin olen edelleen normaalipainoinen. Painotan, että paasto ei sovi laihdutuskeinoksi, enkä sitä tässä tapauksessa lähde hakemaan. Ainoastaan tuntumaa omaan kehoon, jotta voin kuunnella ja päästä siihen käsiksi paremmin, jolloin varmasti painokin asettuu luonnolliseen asemaan.

Kolmanneksi, haastan itseni rikkomaan perinteiset kaavani juhannuksen suhteen. Olen aina pitänyt joulua ja juhannusta jalustalla ja tärkeämpinä päivinä kuin muita. Isoja juhlapyhiä on suunniteltu kovasti etukäteen. Tähän saakka juhannukseeni on kuulunut olennaisena osana mökki, järven ranta, grillaaminen, saunominen, uiminen, syöminen, juominen jne. En edes muista omasta elämästäni sellaista juhannusta, johon nuo elementit eivät kuulu. Mukavaahan se on sekin, mutta nyt on aika mennä eteenpäin ja kokea jotain erilaista sekä rikkoa rajoja.

Kun nyt pohdin perinteistä juhannuksen viettoani, se suurilta osin on tähän saakka pyörinyt syömisen tai juomisen ympärillä. Kaupoissa on täytynyt jonottaa juhannusruuhkassa hakemassa viimeisiä tofuja ja salaattiaineksia aatonaattona. Sen lisäksi edessä on yleensä liikenneruuhkaa kun matkustetaan juhannuksenviettopaikalle. Tänä vuonna juhannus saa ihan uuden merkityksen. Tai sitten se merkitys ja merkityksellisyys saa karista.

Fyysisestä olinpaikastani en vielä ole varma, saunominen ja uiminen kyllä kiehtoo, mutta ne ovatkin lähes ainoat asiat jotka jäävät jäljelle kun kaikki se syöminen, kokkaus, suunnittelu, käristys, grillailu ja juomapolitiikka riisutaan pois. Ehkä minun on aika kokeilla kaupunkijuhannusta. Ihan itsekseni. Omassa kodissa. Syventyen tähän hetkeen ja itseni kuunteluun.

Paastoeväiksi päätin koota luontaistuotekaupasta A. Vogelin paastopaketin kaltaisen kokonaisuuden. Biottamehut ovat kuitenkin pastöroituja, joten aion panostaa jonkin verran myös mehulingon käyttöön ja oikeasti tuoreisiin mehuihin, joissa kaikki ravinteet vielä ovat tallella.

Valmistauduin paaston aloitukseen kahden päivän vegaanisella (hunajaa lukuunottamatta) ja raa'alla ravinnolla sekä tietoisella syömisellä ja huolellisella pureskelulla. Eilen vielä pyöräilimme Pihlan kanssa 30 kilometriä retkeillen auringon alla, paaston aikana kun liikunnan tulee olla hyvin kevyttä.


Erilainen aamiainen; Detox-teetä, laimennettua rypälemehua ja lähdevettä terästettynä  Molkosanilla ja artisokanlehtiuutteella
Tänään on ensimmäinen paastopäiväni. Aion paastota niin kauan kuin se tuntuu oikealta ja hyvältä kehossa, kuitenkin arviolta noin 5-7 päivää. Tässä vaiheessa olo on ihan hyvä, pieni henkinen nälkä ehkä, muttei kummempaa. Kaupungilla ajellessani ja kaikkea sitä ihmispaljoutta ja ruuhkaa katsellessani rauha minussa lisääntyy. Tällä kertaa minulla ei ole mihinkään kiire.


Oikein Mahtavaa Juhannusta Jokaiselle!

1 kommentti: